Kraan & Spaan

Historie Mart van der Kraan

Loonbedrijf M. van der Kraan is in 1989 als loonbedrijf begonnen, toen Mart van zijn oom Leo van Rijn de mogelijkheid kreeg om het van oorsprong agrarische loonbedrijf van hem over te nemen. In dit jaar kocht Mart ook zijn eerste tractor. Zijn werkzaamheden bestonden de eerste jaren vooral uit agrarische werkzaamheden, waarbij hij werkte vanuit de Meeslouwerweg te Stompwijk. Na een aantal jaren ging Mart toch op zoek naar een eigen stek en betrok hij een oude boerderij aan de Middenweg te Leidschendam. In deze periode werd, naast de agrarische werkzaamheden, ook het grondverzet opgepakt.


De eerste grote opdracht kreeg Mart per toeval in zijn schoot geworpen. Een uitvoerder, destijds werkzaam voor Van Gelder, merkte de waterwagen op die hij voor zijn boerderij had staan. Met het watersproeien tijdens de opbouw van de Vinexwijk Leidscheveen, bleek de eerste steen te zijn gelegd voor meer opdrachten in het grondverzet, uitbreiding van het machinepark en een groei in het aantal vaste medewerkers. 

 

 

 

 

Historie Mark Spaan 

Mark Spaan begon op jeugdige leeftijd een eigen bedrijf en kocht in 1988 zijn eerste kraantje. Mark heeft gestaag zijn éénmansbedrijfje uitgebreid tot een volwaardig loon- en grondverzetbedrijf. Begonnen in een schuur(tje) op het erf van het ouderlijk huis aan het Wilsveen in Leidschendam, kreeg hij al vrij snel de mogelijkheid een naastgelegen voormalig agrarisch bedrijf over te nemen. Mark zijn eerste grote klus was voor Heidemij-Realisatie, waarbij hij vele werkzaamheden verrichtte bij de inrichting van het Floriadeterrein in 1992 te Zoetermeer. Van daaruit realiseerde hij later voor verschillende opdrachtgevers, waaronder gemeenten, bouwers, ontwikkelaars, collegabedrijven en particulieren vele grote en kleine projecten. Uitbreiding van machines, personeel en de bouw van een nieuwe loods met werkplaats kon dan ook niet uitblijven.

Helaas werd Mark in 2005 ziek en kon hij de strijd tegen zijn ziekte niet winnen. Mark overleed in 2007 op 37-jarige leeftijd. Zijn zwager G. van der Haar nam vanaf die periode zijn taken over en kon het bedrijf Mark Spaan B.V. worden voortgezet. 

 

 

 

V.d. Kraan en Spaan b.v.

In die tijd werkte Loonbedrijf M. van der Kraan al veelvuldig samen met Loonbedrijf Mark Spaan. Mart van der Kraan en Mark Spaan waren zwagers maar hadden allebei hun eigen bedrijf. Wat bij de één ontbrak kon de ander leveren en andersom.
Door de nauwe samenwerking, vriendschappelijke band en zijn hart voor het bedrijf van Mark, neemt Loonbedrijf Mart van der Kraan op 1 mei 2013 Loonbedrijf Mark Spaan over. Na bijna 1 jaar wordt besloten de bedrijven samen te voegen en op 1 april 2014 is de naam V.d. Kraan en Spaan b.v. geboren. Met een groot aantal tractoren, graafmachines en werktuigen, 6 tot 10 werknemers en een flink aantal mooie projecten is het bedrijf inmiddels een begrip in de sector.